Free songs

Zubna protetika

stomatolog dental hodak vukovar
Zubna protetika grana je dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim (totalnim) ili djelomičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i ljuskama.

 

Ljuskice

Ljuskice (veneeres) individualno napravljene keramičke, zirkonkeramičke ili kompozitne fasete, koje se cementiraju na posebno izbrušenu i pripremljenu prednju površinu zuba kako bi se isprevile estetske nepravilnosti (boja, oblik, položaj).

stomatolog dental hodak vukovar

Ljuskice su minimalno invazivni protetski (estetski) nadomjestci, kojima se uklanja do 1mm cakline prednje površine zuba. Ljuskice su indicirane u slučajevima kada želimo korigirati boju, oblik, položaj, veličinu zuba, a služe za zatvaranje prostora među zubima ili kao nadoknada odlomljenih bridova i rubova.

Zubne krunice i mostovi

Zubne krunice i mostovi individualni su protetski nadomjestci, služe za estetsku i funkcijsku rekonstrukciju Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja čeljusnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa.
Koristimo ih kada su prirodni zubi izrazito jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi. Mogu se postavljati na prirodne brušene zube ili na ugrađene zubne implantate kako bi njima zatvorili otvor koji je nastao u zubnom nizu uslijed gubitka prirodne krune zuba. Ukoliko ih se stavlja na prirodne zube,zube je potrebno prethodno izbrusiti.

Zubni mostovi i zubne krunice izrađeni su od dentalne keramike ili kompozita koji se nadodaje na konstrukciju koja može biti lijevana (kobalt-krom, zlatne legure..) ili izrađena CAD/CAM tehnologijom (zirkon,aluminij oksid,titan,kobalt- krom).
Zub koji se obrađuje odnosno nadoknađuje potrebno je prethodno izbrusiti.
Nakon brušenja uzima se otisak preostalog dijela prema kojemu se zatim izrađuje zubna krunica.
Zubnim mostovima se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba.

stomatolog dental hodak vukovar
Krunice i mostove u osnovi djelimo na dvije skupine:
Metal keramičke krunice/mostove i bezmetalne ili potpuno keramičke krune tj. Cirkon krunice/mostove i e.max krune.


 

Metal keramičke krunice/mostovi

Metal-keramičke krune su sve one krune kojima je baza napravljena od metala, a vanjski vidljivi sloj od keramike ili porculana. Kao bazu za metal-keramičke krune najčešće se koristi legura kobalt kroma,dentalno zlato ili titan.

– Metal keramika – baza krunice napravljena je od legure metala (krom, kobalt i nikal) i u potpunosti je prekrivena keramikom te metal neće biti vidljiv. Glavna prednost ovog materijala u odnosu na druge je u njegovoj pristupačnoj cijeni.

– Dentalno zlato keramika – Zlato je najkvalitetniji metal a ujedno i materijal za izradu metalnih konstrukcija u dentalnoj medicini. Rijeđe se upotrebljava zbog visoke cijene. Zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koristi u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvačne sile. Zlatnu bazu u potpunosti prekriva keramika.

– Titan keramika – radi se o izuzetno kvalitetnom i laganom materijalu.Titan je potpuno inertan metal koji ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Titan je izrazito čvrst i otporan metal,a glavna pu je prednost mala tezina,pogotovo u usporedbi sa zlatom ali i kobalt krom legurom.Najčešće se koristi za konstrukcije na implantatima.Također je u potpunosti prekriven keramikom
.

Bezmetalne keramičke krune

Bezmetalne zubne krune su vrhunac moderne stomatologije te u zadnjih nekoliko godina postaju standard kod visoko estetski restorativnih radova te radova u frontalnom dijelu čeljusti. Najbolje rezultate daju posebice kada se kruna postavlja na vitalni brušeni zub.

– Cirkon- materijal koji se odlikuje visokom čvrstoćom i biokompatibilnošću, a u isto vrijeme pruža prirodni izgled zuba. Materijal odlično propušta prirodnu svijetlost te će dati vrhunske rezultate bez obzira postavlja li se na prirodne brušene zube ili na implantate. Zbog svoje čvrstoće koristi se kako u prednjoj tako i u stražnjoj regiji te je pogodan za izradu mostova.

– E-max ili potpuna keramika.Materijal visoke prozirnosti, translucentnosti i sposobnosti imitacije prirodnog zuba. Prvenstveno se stavljaju na izbrušene prirodne zube kod restauracije frontalne regije. Ukoliko su izbrušeni zubi lijepe bijele boje, ovaj materijal će dati najbolje rezultate.


 

Zubne proteze

U slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne protetske nadomjestke, mobilna protetika nudi adekvatno rješenje. Mobilni protetski rad je svaki onaj rad koji pacijent može samostalno izvaditi iz usta.

stomatolog dental hodak vukovar

Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) ili djelomične (parcijalne). Djelomične proteze mogu biti kombinirane sa krunicama i vezane za njih cekom ili nekom drugom vezom i tada nema kvačica koje narušavaju estetiku. Potpune proteze mogu se usidriti na impalantate.
Prednost mobilnih protetskih radova je svakako njihova cijena i jednostavnost izrade.